Annons

Folkmord på romer undersöks

Forskare vid Södertörns högskola har spårat vad som kan vara två massgravar i Ukraina.

Författare: 

Publicerad:

2010-12-19

Parallellt med nazisternas förintelse av judar, skedde även ett folkmord på romer. Detta är dock till stora delar odokumenterat, eftersom romerna själva inte har skrivit sin historia.

– Vi har hittat uppgifter i tyska arkiv om massavrättningar av romer i vissa byar i Ukraina, säger David Gaunt, professor i historia. I dessa byar har vi intervjuat äldre personer om vad de minns, och många har kunnat peka ut platser där man ska ha skjutit traktens romer. Och där har vi hittat gamla patronhylsor i marken.

Nästa steg kan vara att gräva ut platserna, men då ska först romska organisationer ge sin tillåtelse.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Äntligen! Det har tagit över 60 år för att även romer erkändes till fullo som den grupp som bredvid judar skulle förintas pga. sin etnicitet. Detta som man nu fått fram i Ukraina är jätteviktigt vetenskapligt sett för den romska historieskrivningen. Det som är än viktigare är att vi idag vaktar över demokratin och allas lika rätt och värde, ty alla har vi samma människovärde oavsett vilken bakgrund vi har.

Att arbeta med dessa frågor är aldrig lätt, men Vi romer välkomnar detta arbete! Sanningen måste fram!

Domino

Lägg till kommentar