Annons

Apor fick konstgjord känsel i robotarm

Modell. Ett hjärnimplantat kan styra en protes – och ta emot känselintryck.

Bild: 
Katie Zhuang

Apor fick konstgjord känsel i robotarm

Ett nytt hjärnimplantat kan vara ett viktigt steg mot proteser med känsel.

Annons

Publicerad:

2011-11-17

Ett internationellt forskarlag har lyckats ge två apor konstgjord känsel. Med hjälp av en elektrod inopererad i hjärnan fick aporna styra en virtuell hand på en datorskärm. När de förde handen över föremål på skärmen fick de, via en annan elektrod, konstgjorda signaler tillbaka till det hjärnområde som tar emot sinnesintryck från händerna.

Föremålen på datorskärmen såg likadana ut, men gav olika känselsignaler tillbaka. Aporna klarade att skilja föremålen åt, vilket visar att de på konstgjord väg kunde känna skillnad på dem.

Forskarnas mål är att ge proteser känsel – en förutsättning för att dessa ska bli riktigt funktionella. Att till exempel greppa ett glas blir betydligt lättare om man känner hur hårt fingrarna trycker mot ytan.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Spännande område, mer om "internationellt forskarlag" efterfrågas.

Hej Margareta!

Forskarlaget leds av Miguel Nicolelis vid Duke University i USA. Studien är publicerad i Nature (O’Doherty, J. E. et al. Nature 479, 228–231 (2011)).

Du kan även läsa mer i den allmänt tillgängliga Nature News artikeln på http://www.nature.com/news/2011/111005/full/news.2011.576.html?utm_sourc...