Annons

Par i pristagare. Två amerikanska forskare fick dela på ekonomipriset.

Bild: 
Denise Applewhite

Ekonomipris för forskning om orsak och verkan

Författare: 

Publicerad:

2011-11-18

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne gick i år till Thomas Sargent vid New York university och Christopher Sims vid Princeton university.

De har presenterat metoder för att besvara orsakssamband mellan ekonomisk politik och olika ekonomiska variabler som BNP, inflation, investeringar och sysselsättning. Deras forskningsresultat kompletterar varandra – de har aldrig publicerat något tillsammans. Deras pionjärarbeten från 1970- och 80-talen är i dag självklara redskap inom såväl beslutsfattande som makroekonomisk forskning.

En svensk forskare, Roine Vestman, hade Thomas Sargent som handledare under sin forskarutbildning i USA. Han beskriver Nobelpristagaren som upptagen och krävande – men även mycket entusiasmerande. Mest uppskattade han Thomas Sargents tisdagskvällar, då ett antal doktorander samlades över en pizza för att dissekera en vetenskaplig uppsats, skriver Roine Vestman på bloggen Ekonomistas.se.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar