Annons
Ladda mobilen med skorna

Stötande gång. Ny teknik i skorna ska alstra elektricitet.

Bild: 
Henrik Montgomery / SCANPIX

Ladda mobilen med skorna

Mikroskopiska droppar ska göra el av varje fotsteg.

Författare: 

Publicerad:

2011-11-17

Varje gång vi sätter foten i marken går en del energi förlorad i form av värme. Nu utvecklar forskare vid amerikanska University of Wisconsin-Madison skor som ska ta vara på energin. Idén bygger på så kallad electrowetting, en process där små vätskedroppar deformeras med hjälp av elektrisk energi. Forskarna har lyckats vända på processen – de deformerar dropparna mekaniskt och får ut el. Inbäddad i skosulorna kan uppfinningen alltså omvandla energin i våra steg till elektricitet.

Forskarna hoppas få ut uppemot 20 watt vilket räcker för att ladda mobiler och andra elektriska prylar. De tror att tekniken kan bli speciellt användbar i u-länder, där folk i dagsläget ofta får gå långt och betala dyrt för att ladda sina mobiler.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Wow! Hoppas att detta kan "slå igenom". Detta skulle kunna sporra mig att börja gå, dagligen! Enda frågan är, hur långt ska man behöva gå för att få tex en smartphone fulladdad.. Intressant! Hoppas att man får höra mer :)

Lägg till kommentar