Annons

Bekantskap sökes med häst

Malin Axel-Nilsson.

Bild: 
Jann Lipka

Bekantskap sökes med häst

Malin Axel-Nilsson vill hjälpa ryttare att hitta rätt häst med hjälp av personlighetstester. Just nu är hon själv på jakt efter en fyrbent partner.

Annons

Publicerad:

2011-02-01

– Det är som ett rus när allt stämmer. Man behöver bara tänka vad hästen ska göra för att den ska göra det, säger Malin Axel-Nilsson.

Hon är doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och har gjort en webbenkät för att kartlägga ryttares relationer till hästar. Hittills har 2 600 personer svarat på frågor om hur de uppfattar ett gott samspel, och hur de tycker att hästen ska bete sig. Enkäten innehåller också ett personlighetstest för människor.

För att undersöka hästarnas personlighet planerar hon att se hur de reagerar i olika situationer, till exempel när ett uppspänt paraply plötsligt dalar ner från taket i ridhuset.

Malin Axel-Nilsson använder fem faktorer för att beskriva personligheten hos både häst och ryttare: känslomässig instabilitet, utåtriktning, öppenhet, vänlighet och målmedvetenhet.

År 2014 ska avhandlingen vara klar. Då vet hon förhoppningsvis vilka profiler som passar ihop. Redan nu letar hon efter en häst att köpa, den första egna.

– Tyvärr har jag ju inget personlighetstest ännu, men jag kommer att prova hästar i olika vardagssituationer, säger Malin Axel-Nilsson.

Malin Axel-Nilsson

Född: År 1980. Uppväxt i Göteborg.

Familj: Sambo med Johan, jurist.

Favorithäst: Esset, ett svart fullblodssto, reserverad och känslig.

Gjorde för tio år sedan: Red in unghästar i Mariestad.

Gör om tio år: Arbetar som konsult med att hjälpa ryttare att välja häst.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.