Annons

Språk och makt

Bokanmälan: Språk och makt

Annons

Fredrik Lindströms Värsta språket, Språktidningen och P1-programmet Språket har drivit upp intresset för språk ordentligt på senare år. Bidragit har också i allra högsta grad Tore Janson, professor emeritus i latin och afrikanska språk. Med sin bok om latinet 2003 fick han till exempel liv i det stendöda språkets historia.

Nu skriver han om alla de stora språken. Det är en ordentligt utbyggd version av Språken och historien som kom 1997.

Det handlar om de stora språkens förhållande till makt. Hur dessa förutsätter varandra i Kina, i det gamla Egypten, i den anglosaxiska världen. Det enda språk som stöder sig på annat än makt är grekiskan. Där får språket styrka av idéinnehållet.

Språkens historia är en fröjd att läsa. Det är lika mycket historia som språkhistoria, och genom att knyta ihop de två får man än större förståelse för betydelsen av språk.

Litteraturhänvisningar

Språkens historia

Janson, Tore
Norstedts

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.