Annons

Fem kluriga klassiker

Vissa gåtor är eviga, bland annat därför att de är lagom svåra.

PÅ TAVLAN

Hemma hos Ulla undrar en besökare vem den unga damen på målningen över soffan är.

– Åh, svarar Ulla, den porträtterades mor är min mors enda dotter.

Vem är avbildad på tavlan?

PÅ BONDGÅRDEN

Sandor ska ge kalvarna 4 deciliter mjölk vardera, varken mer eller mindre. Men mjölken finns i ett 10-literskärl, och de enda två mått han har rymmer 3 respektive 5 deciliter.

Hur ska han mäta upp 4 deciliter mjölk?

PÅ BUSSEN

Bodil löptränar till jobbet varje morgon och åker buss hem. Hon arbetar nära en busslinje som går åt båda håll i en stor ring, och hennes bostad ligger på precis motsatt sida av cirkeln. Hon kan alltså ta bussen åt vilket håll som helst och ändå komma hem lika fort från jobbet, vilket gör att hon alltid tar den första buss som kommer. Bussarna går åt båda hållen i 10-minuterstrafik, vilket borde resultera i att hon i genomsnitt kommer att ta bussen varannan gång åt ena hållet och varannan åt andra. Men Bodil har märkt att hon fyra gånger av fem hamnar på bussen som går åt ena hållet.

Varför blir det så?

PÅ HÄSTRYGGEN

I en medeltida saga säger den gamle kungen Botholf att en omvänd ridtävling ska avgöra vilken av tvillingsönerna som ska ärva riket. Vinnare är den av de två vars häst kommer sist upp till toppen av en kulle i närheten. Den ene tvillingen kastar sig då upp på hästryggen och rider i sporrsträck till kullens topp.

Varför gjorde han så?

PÅ VÄGEN

Sixten kör bil från bostaden till fritidshuset med en släpvagn fullastad med glas och porslin. För säkerhets skull kör han långsamt – genomsnittshastigheten blir bara 25 kilometer i timmen. Han kopplar av släpvagnen på nolltid och vänder åter hemåt.

Hur fort måste han köra på hemvägen för att få en snittfart på 50 kilometer i timmen för hela färden fram och tillbaka?