Annons

Lättlurade människor har liten synbark
Bild: 
Roger Harris/Science Photo Library

Lättlurade människor har liten synbark

En optisk illusion kan avslöja hur din hjärna ser ut.

Annons

Publicerad:

2011-02-01

Hur mycket större borde den vänstra mittenpricken vara för att bli lika stor som den högra? Trettio studenter i Storbritannien fick sitta framför en datorskärm och justera storleken tills de tyckte att mittenprickarna var lika.

I själva verket var de lika från början. Studenterna blev i olika grad lurade av den så kallade Ebbinghaus-illusionen.

En uppföljande undersökning med hjärnkamera avslöjade ett intressant samband. De mest lättlurade studenterna hade minst primär synbark.

Den primära synbarken sitter längst bak i hjärnan och tar emot synintryck från ögonen. Den kan vara tre gånger större hos en person än hos en annan. Ingen vet varför.

Forskare försöker ofta jämna ut sådana anatomiska skillnader när de väger samman resultat från bilder tagna med hjärnkamera på olika personer. De brittiska forskarna tog i stället fasta på skillnaderna – och upptäckte att de hänger samman med människors subjektiva syn på världen omkring sig.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.