Annons

Ny kvinnlig farao avslöjad

Med hög krona. Arsinoë II bär tecknet på en kvinnlig farao.

Bild: 
Maria Nilsson

Ny kvinnlig farao avslöjad

Annons

Publicerad:

2011-02-02

En unik drottningkrona med antika symboler visar att Kleopatra inte var den enda kvinnliga faraon i Egypten. Det fanns flera andra, och Arsinoë II är den senast upptäckta.

– Min slutsats är att Arsinoë II var kvinnlig farao och översteprästinna och samregerade med sin bror och make, säger Maria Nilsson, antikforskare vid Göteborgs universitet, som har analyserat bilderna av drottning Arsinoë II:s krona. Kronan har aldrig återfunnits, men har avbildats på statyer och reliefer. Arsinoë II regerade cirka 300 f.Kr.

– Att kronan är så hög säger mycket om den sociala ställningen, säger Maria Nilsson.

Omkring 200 år senare bar Kleopatra samma krona.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

*Egyptisk *? Arsinoe hörde till de grekiska ptolemeerna (ättlingarna till Alexander den stores grekiske efterträdare general Ptolemeus) som praktiserade syskonäktenskap. Om någon av ptolemeerna någonsin använde något annat språk än grekiska vet jag inte men visst och sant iklädde de sig de egyptiska faraonernas attribut. Så varför inte hålla sig på den säkra sidan och nöja sig med Hatshepsut som kvinnlig farao. Och varför inte kolla med egyptologerna och höra vad de säger i ämnet? Auktoriteten åberopad här är ju antikhistoriker (vilket är något annat än egyptolog) - också bland humanister finns olika specialister!