Annons
Kemister skriver världshistoria

Bokanmälan: Kemister skriver världshistoria

Författare: 

Publicerad:

2011-02-01

Det finns knappast någon mer livsavgörande kemisk reaktion skapad av människan än den så kallade Haber-Boschprocessen. Den omvandlar kvävgas och vätgas till ammoniak, en råvara för konstgödsel. Ungefär hälften av allt kväve i en genomsnittlig människas kropp har hamnat där på grund av Haber-Boschprocessen.

Upphovsmännen var två tyska kemister: den briljante och självupptagne Fritz Haber och den store industrialisten, senare alkoholisten, Carl Bosch. Genombrottet kom år 1909 och gav upphov till fabriker stora som städer. De blev hjältar i en tid då kemin stod för framsteg och människans makt över naturen.

Fritz Haber fick Nobelpriset år 1918 – trots att många ansåg honom ovärdig på grund av att han också hade utvecklat stridsgaser under första världskriget.

Under både första och andra världskriget blev gödselfabrikerna också direkt indragna i de militära ansträngningarna eftersom de kunde användas för att tillverka ammunition.

Historien om Fritz Haber och Carl Bosch har berättats många gånger förut. Men i författaren Thomas Hagers tappning är den sträckläsning om revolutionerande forskning, världskrig och fängslande livsöden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar