Annons

Fiskar krymper i kylan

Under vintern kan öringar bli kortare på grund av kyla och hunger.

Författare: 

Publicerad:

2011-02-01

Många djur går ner i vikt när tiderna är hårda. Betydligt ovanligare är det att minska i längd. Men nu har forskare i Finland gjort noggranna mätningar som visar att öringar kan bli upp till 10 procent kortare under vintern, ett tidigare okänt fenomen hos fiskar.

Ett fåtal andra ryggradsdjur är kända för kunna krympa på längden. Näbbmöss kan bli upp till 7 procent kortare under vintern, samtidigt som de förlorar en tredjedel av sin kroppsvikt. Och vissa havsödlor vid Galapagosöarna blir ända upp till 20 procent kortare när väderfenomenet El Niño höjer temperaturen, vilket leder till mindre mat för havsödlorna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar