Annons
Varför kan fiskar hosta men inte nysa?
Bild: 
Kenneth Andersson

Varför kan fiskar hosta men inte nysa?

Publicerad:

2011-02-02

Fråga: Kan fiskar nysa?

Anders Jacobson

Svar: Nej, en fisk kan inte nysa. Om en fisk skulle nysa på samma sätt som vi människor gör, kan man tänka sig att vatten eller luft/gas skulle pressas från svalget eller simblåsan upp i näsborren och ut. Men det går inte, för fiskens näsöppning saknar förbindelse med både svalg och simblåsa.

Näsöppningen leder bara till luktorganet. Eftersom luktorganet hos en fisk inte sitter ihop med svalget kan fisken inte heller ”lukta” genom att dra in vatten (som en människa drar in luft). Fisken luktar i stället främst genom att röra sig framåt så att vatten strömmar in i näsan.

Fisken kan lukta också när den står stilla, men då använder den främst de luktorgan som finns i läppar, svalg, skäggtömmar (utväxt från fiskens haka och/eller nos) och fenor. Det är svårt att skilja luktsinnet från smaksinnet hos fiskar eftersom alla ämnen som fisken ”känner av” är upplösta i vatten.

Fiskar kan dock ”hosta”. En fisk andas vanligtvis genom att syrerikt vatten strömmar över gälarna. Om något fastnar på gälarna kan fisken ”hosta” bort det genom att häftigt röra på gällocken. Man har till exempel sett att fiskar hostar som en reaktion på gifter i vattnet.

Josefin Sundin, doktorand vid Institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar