Annons
Farhan vittnar om vittnen

Farhan Sarwar.

Bild: 
Andrè de Loisted

Farhan vittnar om vittnen

Skriv ner exakt vad du har upplevt och prata inte om saken i onödan. Det rådet ger vittnespsykologen Farhan Sarwar åt den som råkar bli vittne till ett brott.

Författare: 

Publicerad:

2011-03-04

De som såg Mijajlo Mijajlovic knivmörda utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm för snart åtta år sedan var övertygade om att han hade på sig militärkläder. I själva verket bar han en ljusgrå munkjacka.

– Det blir lätt fel när vittnen börjar prata med varandra och någon verkar ha en säker bild av läget, säger Farhan Sarwar, forskare i psykologi vid Lunds universitet och nybliven doktor i vittnespsykologi.

Han har gjort noggranna minnesexperiment med en otäck film som visar hur två beväpnade män kliver ur en bil och rövar bort en kvinna från en busshållplats. De som efteråt diskuterar innehållet i filmen förändrar sina minnesbilder. Huvuddragen av förloppet består, men minnen av viktiga detaljer som bilens färg och förövarnas utseende blir mycket tydligare – oberoende av om de är korrekta eller inte.

– För polisen kan det vara viktigt att ta hänsyn till sådana effekter, säger Farhan Sarwar.

Nu när han är klar med sin doktorsavhandling hoppas han få möjlighet att forska om vittnesuppgifter i riktiga brottsutredningar i samarbete med Skånepolisen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar