Annons
Fredrik Svenaeus väljer Wittgenstein

Fredrik Svenaeus är professor i den praktiska kunskapens teori och föreståndare för Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola.

Bild: 
Joanna Rose

Fredrik Svenaeus väljer Wittgenstein

” Världen är allt som är fallet. ” ”Vad man icke kan tala om, därom måste man tiga.”

Författare: 

Publicerad:

2011-03-13

Ludwig Wittgensteins korta och mytomspunna Tractatus logico-philosophicus utspelar sig mellan ovanstående två citat. Den skrevs i första världskrigets skyttegravar och har haft oöverskådlig betydelse för 1900-talets filosofi. Vad är det då man inte kan tala om? Om det strider uttolkarna sedan dag ett. De logiska positivisterna menade att det man inte kan tala (eller skriva) om är just det som inte handlar om världen. Därmed blir alla påståenden som handlar om vad som är gott och ont, rätt och fel eller vackert och fult meningslösa, eftersom de inte kan kontrolleras genom att vi ser efter i vår värld. Men även all annan filosofi, inklusive den bok där Wittgenstein infogar sin sista sats, blir nonsens eftersom den handlar om förhållandet mellan språket och världen. Om det kan man inte tala. Återstår att ge tigandet en mer metaforisk mening, som en annan form av tal än det vetenskapliga. Satser som inte fastslår utan undersöker och tänjer språket mot dess gränser på ett förutsättningslöst sätt. Filosofi, kort sagt. Hur detta filosofiska språk förhåller sig till vårt vardagliga språk var ett ämne som Wittgenstein skulle komma att återvända till.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det där är gamla tankar, och de är inte dina. Vad jag menar är att varje gång någon nämner något om Tractatus logico-philosophicus, så är det just de där två meningarna. Hela boken kryllar ju av mystiska påståenden, men någon har begränsat rapporteringen om innehållet till två meningar, och resten verkar bara följa på.

Lägg till kommentar