Annons
Glasaktig metall starkare än stål

Nytt material. I den exceptionellt starka glasmetallen är palladium en av huvudingredienserna.

Bild: 
Marios Demetriou

Glasaktig metall starkare än stål

Irriterande defekter ledde till ett banbrytande genombrott.

Författare: 

Publicerad:

2011-03-14

Glas är hårt men skört – metaller är inte lika hårda, men desto mer hållfasta. I hopp om att kunna kombinera glasets hårdhet med metallens hållfasthet har forskare i årtionden experimenterat med glasmetaller, ett slags metallegeringar där atomerna sitter lika oordnat som i glas.

De första glasmetallerna blev förvisso tåligare än glas, men ändå ganska sköra. Det beror på att små defekter i materialet tenderar att klumpa ihop sig i band som lätt bildar sprickor. Men nu har forskare vid amerikanska California institute of technology, Caltech, upptäckt att ett stort antal sådana band av defekter paradoxalt nog leder till att sprickbildningen förhindras.

Forskarnas nya, defektbandsrika glasmetall är det första material någonsin som är hårt som glas och ändå lika hållfast som det starkaste stål. Dessvärre är det dyrt. Men nu siktar forskarna på att hitta en billigare variant med potential att konkurrera ut stålet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar