Annons
Livets byggstenar i ovanlig asteroid

Letar. Astronomen Peter Jenniskens på väg mot ett av de drygt 600 asteroidfragment som föll ned över Nubiska öknen i norra Sudan 2008.

Bild: 
NASA / SETI / P. Jenniskens

Livets byggstenar i ovanlig asteroid

Upptäckten kan leda till en ny syn på chansen att hitta utomjordiska organismer.

Författare: 

Publicerad:

2011-03-04

Aminosyror, som normalt förknippas med livets kemi, har hittats inuti rester av en asteroid som föll ner i Sudan för drygt två år sedan. Men de borde inte kunna vara där, med tanke på asteroidens ursprung och dagens kunskap om livets uppkomst. De amerikanska forskarna som gjorde fyndet förbryllas dessutom av att aminosyrorna är till lika delar vänster- och högervridna. Här på jorden är de flesta aminosyror vänstervridna.

Detta har lett till att forskarna spekulerar över nya tänkbara mekanismer för hur livets grundläggande byggstenar bildas. Om dessa mekanismer stämmer kan det innebära att möjligheten för liv på andra håll i rymden är större än vi hittills har trott. Kritikerna invänder dock att asteroidfragmenten innehöll väldigt få aminosyror och att det handlar om en ovanlig himlakropp.

Asteroiden, 2008 TC3, har en våldsam historia. Den började sannolikt i solsystemets tidiga barndom. De analyserade fragmenten består av väl sammansmälta material, vilket tyder på att asteroiden bör ha hettats upp till över 1 100 grader. Dessutom har den råkat ut för många krockar med andra himlakroppar under sin långa färd genom solsystemet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Forskarna förbryllas absolut inte av att det är lika proportioner högervridna som vänstervridna. Det är ju enbart biologiskt framställda aminosyror som aldrig är högervridna. Att det är lika andelar antyder helt enkelt att det inte är något liv som ligger bakom aminosyrorna på asteroiden, utan bara relativt enkla kemiska reaktioner ute i rymden (eller här på jorden). Aminosyror från rymden har hittats förr och är absolut inget konstigt. I princip regnar det aminosyror över oss dygnet runt.
Så nu får ni faktiskt skärpa er lite tycker jag. Varför försöker ni få ett faktum som är precis just det väntade att framstå som att det förbryllar våra forskare? Börja lukta Illuster Vetenskap om det hela.

Hej,
och tack för intressanta kommentarer. Kanhända uttryckte vi oss lite för svepande i det här korta notisformatet, men aminosyror som bildats i väldigt höga temperaturer och utan vatten pekar mot ett nytt sätt att skapa liv.
Joanna Rose

Lägg till kommentar