Annons
Relativitetsteorin startar bilen

Vardagsrelativitet. För att förklara varför bilmotorn startar krävs Einsteins teori om relativistiska effekter. Något denna bilägare tagit fasta på.

Bild: 
Scott Wade / www.dirtycarart.com

Relativitetsteorin startar bilen

Det krävs inget snabbflygande rymdskepp för att uppleva effekterna av Einsteins relativitetsteori. Det räcker med att starta bilen.

Författare: 

Publicerad:

2011-03-04

I bilen finns ett blybatteri som kickar i gång motorn. Blybatteriets stora fördel är att det ger ovanligt hög spänning: drygt två volt per cell. Men varför spänningen blir så hög har varit okänt. Liknande batterier, till exempel tennbatterier, är mycket svagare. Nu har svenska och finska forskare löst gåtan.

Elektronernas hastighet runt atomkärnan är normalt ganska låg. Men bly har en mycket starkt laddad kärna. Den attraherar elektronerna så kraftigt att deras hastighet närmar sig ljusets. Enligt relativitetsteorin ökar då elektronernas massa, och de binds tätare till kärnan.

Forskarna har räknat ut att hela 80 procent av blybatteriets spänning beror på de här relativistiska effekterna. Utan dem skulle spänningen bara bli 0,4 volt, i likhet med ett tennbatteri, och bilen skulle inte starta.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Intressant, fast jag förstår inte riktigt varför detta skulle vara så speciellt. Relativistiska effekter ligger bakom magnetismen (Feynman härledde magnetism ur elektrostatiken med hjälp av speciell relativitetsteori i sina föreläsningar). Speciell relativitetsteori förenar den elektriska och magnetiska kraften till en kraft - elektromagnetismen. Så speciell relativitetsteori finns med i vardagen, i allt från magneter till ljuset vi ser, inte bara i startande bilmotorer.

Se även: http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_electromagnetism_and_special_rela...

Lägg till kommentar