Annons

Johanna söker Tjernobyls avtryck

Johanna Lindbladh.

Bild: 
Andrè de Loisted

Johanna söker Tjernobyls avtryck

I ett nytt forskningsprojekt ska Johanna Lindbladh vid Lunds universitet undersöka vilka spår Tjernobylkatastrofen har lämnat i litteraturen.

Annons

Publicerad:

2011-04-16

I ett nytt forskningsprojekt ska Johanna Lindbladh vid Lunds universitet undersöka vilka spår Tjernobylkatastrofen har lämnat i litteraturen.

– Tjernobyl innebar att man fick ett nytt sätt att se på sovjetsystemet, säger Johanna Lindbladh. Den sovjetiska teknikoptimismen ifrågasattes, och många menar att detta markerade början till systemets fall – individens ansvar hade urholkats i och med kommunismen.

Johanna Lindbladh, fil.dr i slaviska språk, ska åka till Kiev för att göra intervjuer och bedriva arkivstudier om hur man minns och tolkar Tjernobyl-olyckan som skedde i slutet av april 1986. Hon ska även läsa de böcker som skrivits av bland annat brandmän, forskare och vetenskapsjournalister i Ukraina, Ryssland och Vitryssland för att se hur man förstått katastrofen. I Ukraina ordnas en Tjernobylutställning inför 25-årsminnet.

Vad tänker du om kärnkraftsolyckorna i Japan?

– I båda fallen märks individens litenhet när så omvälvande saker sker. Människan står handfallen inför de högteknologiska kristallpalats hon själv har skapat, palats som i dessa fall har förvandlats till högteknologiska monster.

Johanna Lindbladh

Född 1970 i Lund.

Språk svenska, ryska, tyska och engelska.

Gjorde för tio år sedan Doktorerade i rysk litteratur, forskade om identitetsproblematiken hos Dostojevskij och var nybliven mamma.

Gör om tio år Skriver böcker om Östeuropa.

Om kärnkraft ”Vad man än tycker om kärnkraft är det svårt att i dag förneka det faktum att det är fråga om en energikälla som är både farlig och oförutsägbar.”

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.