Annons
Mångalen

Bokanmälan: Mångalen

Författare: 

Publicerad:

2011-04-16

Alla kulturer i alla tider har sina berättelser om månen. Hos vissa var den en man, andra firade månen som en kvinnlig gestalt. Men ingen har förblivit opåverkad av jordens ständiga följeslagare som förr i tiden skänkte ljus åt sjöfarare, gav kraft åt naturfolken och än i dag betraktas som magisk av många. Dess dragningskraft finns inte bara i våra fantasier; att ebb och flod verkligen fanns fick den romerske kejsaren Julius Caesar erfara när hans båtar gick på grund då han försökte erövra England.

Påsken är inte den enda helg som följer månkalendern, det gör också muslimernas Ramadan, judarnas Passover och vietnamesernas Tet. Att börja varje månad med nymånen är en rest från Babylonien, där den tideräkningen användes redan för 5 000 år sedan. Men att räkna efter månens faser visade sig opraktiskt, för det stämmer inte med solåret.

Så kommer månresorna, både de fantiserade och så småningom de verkliga – den lilla månografin missar dem inte. Nästan hundra illustrationer fullföljer ambitionen att berätta om vår kosmiska grannes kända och mindre kända ansikten.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar