Annons
Johanna söker Tjernobyls avtryck

Johanna Lindbladh.

Bild: 
Andrè de Loisted

Johanna söker Tjernobyls avtryck

I ett nytt forskningsprojekt ska Johanna Lindbladh vid Lunds universitet undersöka vilka spår Tjernobylkatastrofen har lämnat i litteraturen.

Författare: 

Publicerad:

2011-04-16

I ett nytt forskningsprojekt ska Johanna Lindbladh vid Lunds universitet undersöka vilka spår Tjernobylkatastrofen har lämnat i litteraturen.

– Tjernobyl innebar att man fick ett nytt sätt att se på sovjetsystemet, säger Johanna Lindbladh. Den sovjetiska teknikoptimismen ifrågasattes, och många menar att detta markerade början till systemets fall – individens ansvar hade urholkats i och med kommunismen.

Johanna Lindbladh, fil.dr i slaviska språk, ska åka till Kiev för att göra intervjuer och bedriva arkivstudier om hur man minns och tolkar Tjernobyl-olyckan som skedde i slutet av april 1986. Hon ska även läsa de böcker som skrivits av bland annat brandmän, forskare och vetenskapsjournalister i Ukraina, Ryssland och Vitryssland för att se hur man förstått katastrofen. I Ukraina ordnas en Tjernobylutställning inför 25-årsminnet.

Vad tänker du om kärnkraftsolyckorna i Japan?

– I båda fallen märks individens litenhet när så omvälvande saker sker. Människan står handfallen inför de högteknologiska kristallpalats hon själv har skapat, palats som i dessa fall har förvandlats till högteknologiska monster.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar