Annons

Varför hamnade vi snett?

Publicerad:

2011-04-16

Fråga: Vi vet att jordaxeln lutar 23,5 grader, men vet man varför den lutar?

Eva-Lena Mansson, konstnär

Svar: Vi kan utgå från att planeterna från början hade en mer eller mindre upprätt rotation, men att somliga därefter kan ha kolliderat med andra himlakroppar och ”tippat” lite. Den exakta lutningen bör således vara en tillfällighet.

Jordaxelns lutning varierar mellan 22,1 och 24,5 grader, med en periodicitet på 41 000 år. Vi kan jämföra det med polaxeln på Mars vars lutning varierar betydligt mer än jordens, med dramatiska konsekvenser för klimatet. I dag anser vi skillnaden bero på att jordens förhållandevis stora måne hjälper till att stabilisera polaxeln, vilket de två små månarna runt Mars inte klarar av. Det borde i sin tur innebära att den stabiliserande effekten på jordens polaxel avtar i takt med att månen avlägsnar sig. Så kanske ska vi tacka månen för livet.

Marie Rådbo, astronom, Göteborgs universitet

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det är pga Månen som Jorden lutar.
Månen är inte vad vi tror. Den är för stor för att ligga så nära Jorden. Det är ingen naturlig himlakropp. Vad vi kan tacka månen för är att vi just nu upplever separationen. det är sanningen.

Lägg till kommentar