Annons

Elektrisk stav släcker eld

Nödutgång. I framtiden hoppas forskarna kunna öppna passager genom eldridåer med hjälp av elektriska fält (här testas en brandsäker filt).

Bild: 
Gene Puskar / Scanpix

Elektrisk stav släcker eld

Annons

Publicerad:

2011-06-05

En tvåhundra år gammal observation visar att formen på eldflammor kan påverkas av elektricitet. Det tog forskare vid Harvard university i USA fasta på när de utvecklade en stav som, när den sänder ut ett kraftigt elektriskt fält, kan släcka en tre decimeter hög eldslåga.

Precis hur det går till är ännu oklart, men det verkar som om sotpartiklarna i flamman spelar en nyckelroll – de blir nämligen lätt elektriskt laddade.

Forskarna hoppas att upptäckten kan leda till en helt ny typ av brandsläckare som varken blöter ner eller skadar omgivningen. Speciellt användbar borde metoden vara i mindre utrymmen som flygplan eller ubåtar.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.