Annons

Farlig väntan med hudcancer

Varningstecken. Se upp med pigmentfläckar som ändrar form eller färg.

Bild: 
Cancerfonden och Jan Lapins, Karolinska Universitetssjukhuset

Farlig väntan med hudcancer

Många som oroar sig för hudcancer söker inte vård i tid.

Annons

Publicerad:

2011-06-05

Trots att den mest elakartade formen av hudcancer, malignt melanom, syns i ett tidigt skede dröjer det ofta innan diagnosen ställs och behandlingen kan påbörjas. Sjukdomen kan botas om den upptäcks i tid. Fördröjningen kan därför vara skillnaden mellan liv och död. Nu har doktoranden och sjuksköterskan Senada Hajdarevic intervjuat patienter om tiden från det första tecknet på sjukdom till beslutet att söka vård, för att ta reda på varför det kan ta så lång tid. Många deltagare i studien beskrev det som en tidsödande inre process som innehöll både förnekelse, personliga och sociala omständigheter och tidigare erfarenheter av vården.

– Vården måste bli bättre på att ta patienter och anhörigas oro på allvar, men också på att ”skrämma rätt personer lagom mycket” så att de söker vård i tid, säger Senada Hajdarevic.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.