Annons

Teresa jagar mörk materia

Teresa Riehm.

Bild: 
Ylva Sundgren

Teresa jagar mörk materia

Hur ska man få syn på något som inte syns? Det är vad Teresa Riehm har grubblat över de senaste sex åren.

Annons

Publicerad:

2011-06-05

Den 1 juni disputerade Teresa Riehm i astronomi vid Stockholms universitet på en avhandling om hur rymdens mörka materia kan ge sig till känna. Den ger inte ifrån sig någon strålning, så det gäller att hitta den på andra sätt. Som att följa ljusstrålar på väg genom rymden – när de passerar den osynliga mörka materian böjs de av. Ju mer materia, desto större sväng får ljuset ta. Allt i överensstämmelse med den allmänna relativitetsteorin.

Född i Tyskland kom hon som utbytesstudent till Uppsala för åtta år sedan. En termin var planen, men nu är Teresa Riehm fast i Sverige.

– Det är ett mycket bra forskningsklimat inom akademin i Sverige, inte så formellt och stelt som det ibland kan bli i Tyskland.

Hon gillar jobbet, landet, och så träffade hon en kille som numera är hennes man och far till dottern Matilda, knappt två år gammal. I slutet på juli får Matilda ett syskon.

– Jag har skolkompisar som fick barn ungefär samtidigt med mig. Men Tyskland ligger flera decennier efter Sverige, och mina gamla vänner är fortfarande hemma med sina barn. Det är verkligen en skillnad.

Att bli hemmafru är inte något alternativ för Teresa Riehm. Efter en disputation brukar man söka en postdoc-tjänst utomlands. Men hur gör man med familjen? Det blir ett pussel som hon får lösa så småningom. Nu har hon hösten på sig att fundera.

Teresa Riehm

Född 1982 i Dahn, sydvästra Tyskland.

Hoppas att Matilda kan tala tyska med mormor och morfar.

Saknar ibland tyskt bröd och korv.

Gillar att berätta om astronomi för de oinvigda.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Hej Teresa.

Du säger att du jagar mörk materia. Tänk om den inte existerar. Kanske kan tex Gravitations-konstanten
variera på det enorma avståndet. Det finns kanske en funktion som transformerar mät galaxens alla Plack-
parametrar till vår epåk ,en slags Lorenz-transformation typ gamma faktorn som i den speciella relativitets teorin.
Som jag nämnt tidigare, mät objektets hastighet ifrån oss "z-faktorn " insatt i en typ gammafaktor kanske kan korrigera det för höga värde man får på rotations hastigheten för galaxer långt borta ifrån oss.
Hälsningar RR

Hej Teresa.
Hur kan det komma sig att den uppsättning ekvationer som beskiver standard modelen "kvantfysiken"
inte på alla dessa år som den funnits,kunnat åtminstone givit en fingervisning om den mörka massans
existens?
Hälsningar RR