Annons

Glömsk av glädje

Närminnet kan försämras av glada upplevelser.

Författare: 

Publicerad:

2011-06-05

En grupp försökspersoner fick se en video med komikern Jerry Seinfeld, medan en annan såg en tråkig film om hur man lägger golv. De som sett den roliga filmen klarade sig sämre på ett närminnestest än gruppen som hade tråkigt. Att vara på gott humör tycks alltså försämra närminnet.

Förklaringen skulle vara att glädje stimulerar den högra hjärnhalvan, vilket gör att man blir mer kreativ och kan tänka flexibelt. Men närminnet sitter framför allt i den vänstra hjärnhalvan, som då är mindre aktiv. Studien gjordes vid University of Missouri, USA.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar