Annons

Skruva den som Einstein

Rumtiden vrids. Mätningar vid amerikanska rymdsatelliten Gravity Probe B visar att jordklotet drar med sig rumtiden.

Bild: 
Nasa

Skruva den som Einstein

Han hade rätt, Einstein: rumtiden viras runt vårt roterande jordklot som ett tygstycke i en borrmaskin.

Annons

Publicerad:

2011-07-07

Förberedelserna att bevisa en av Einsteins förutsägelser har pågått i 50 år, kostat nästan fem miljarder kronor och krävt helt nya teknologier. Bland annat har forskarna konstruerat världens slätaste kulor.

Enligt Einstein kan tyngdlagen förklaras med en krökning av rumtiden. Det kan liknas vid en boll på en gummimatta: ju tyngre boll, desto djupare krökning. Enligt teorin drar också himlakropparna med sig rymden, likt en snurrande sked i en honungsburk.

För att visa detta har en amerikansk rymdsatellit gjort mätningar i fem år. Ombord finns fyra kulor stora som pingisbollar nedkylda till nära den absoluta nollpunkten. Kulornas yta är så slät att om de var stora som jorden skulle nivåskillnaderna vara mindre än 2,5 meter.

Slätheten krävs för att mäta den förväntade vridningen på endast 40 bågmillisekunder. Det motsvarar vinkeln på ett mynt sett på 100 kilometers håll.

Projektet kantades av svårigheter. Bland annat tog pengarna från NASA slut. Men då ingrep Saudiarabiens kung. Nyligen kunde därför Stanfordforskarna slå fast att rymden runt jorden är exakt så skruvad som Einstein förutsade för 100 år sedan.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Hej.
Gäller denna teori även om jorden skulle vara den enda massan i Kosmos?
R.R

Teorin som sådan borde i princip gälla även om jorden var den enda massan i kosmos, men frågan är om rumtiden skulle se ut på samma sätt. Jorden snurrar runt solen i en mycket större krökning av rumtiden som solen åstadkommer. Krökningen från jordens massa av rumtiden borde dock vara annorlunda om solen inte fanns, men teorin är den samma.