Annons
Nodularin - Badvattnets blågröna fasa

Cyanobakterier. Den gröna färgen kommer av grönt klorofyll, den blå av pigmentet fykocyanin.

Bild: 
Sinclair Stammers / Science Photo Library

Nodularin – Badvattnets blågröna fasa

Författare: 

Publicerad:

2011-07-07

I maj rapporterade medierna om ryska gödseldammar som hotade att läcka ut sitt stinkande innehåll i Östersjön. Förutom att det är äckligt att bada i bajsvatten så göder sådana utsläpp innanhavet med fosfor, något som gynnar tillväxt och blomning av blå-grönalgen Nodularia spumigena. Dessa ”mördaralger” är egentligen cyanobakterier som trivs i bräckt vatten. De tillverkar giftet nodularin, som förs till levern via det transportsystem som normalt hanterar gallsalter. Giftet gör att levercellernas inre struktur skadas så att cellen kollapsar. I insjöar finns andra cyanobakterier som tillverkar ett liknande gift kallat mikrocystin.

I Sverige beräknas omkring hälften av alla algblomningar vara giftiga. Gifterna tas inte upp i fiskkött, men hos kräftor kan de finnas i smöret.

Spår av gift har även hittats i internetköpta beredningar av den knallgröna och proteinrika cyanobakterien Spirulina, som trendiga storstadsbor gör hälsodrinkar av. Troligen har då giftiga cyanobakterier råkat slinka med vid skörden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar