Annons

Trauma

När vi får sår i själen

Författare: 

Publicerad:

2011-07-07

Trauma betyder sår på grekiska, påpekar Hans Peter Söndergaard. Han är docent i psykiatri vid Karolinska institutet och överläkare vid Kris- och traumacentrum.

Trauma är alltså som ett sår ristat i själen.

– Den som mår bra och är befriad från trauma, och dessutom har en rätt positiv självbild, uppfattar världen som välvillig och begriplig, säger Hans Peter Söndergaard. Denna grund för välbefinnande kan skakas om av traumatiska händelser. En våldtäkt, drunkningsolycka eller långsamt malande mobbning – många händelser kan framkalla psykisk ohälsa. Posttraumatisk stress brukar det kallas, eller trauma, som bland annat innebär känslan av att världen är orättvis och att man själv har förlorat kontrollen. Om händelserna framkallar trauma eller inte, beror dock på hur robust personen är från början. Många tenderar dock att förneka sin sårbarhet.

– Jag kommer precis från Danmark där många soldater som åkte till Afghanistan såg sig själva som starka och osårbara. Nu pågår där en livlig debatt om alla dem som har kommit hem söndertrasade inuti, traumatiserade av sina upplevelser.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar