Annons
Tungan är en parasit

De två prickarna avslöjar att det som ser ut att vara fiskens tunga i själva verket är en parasit.

Bild: 
Bent Christensen / Azote

Tungan är en parasit

Författare: 

Publicerad:

2011-07-07

Den här anemonfisken har en objuden gäst i munnen, ett skaldjur av släktet Cymothoa. Parasiten tar sig in genom fiskens gälar och biter sig fast i tungan med sju par krokförsedda ben. Där suger den i sig blod så att fiskens tunga sakta krymper till ungefär en tiondel av sin ursprungliga storlek. Samtidigt växer parasiten och fyller ut tomrummet i fiskens mun.

Hos fiskar är tungans främsta uppgift att pressa ett byte mot tänder i överkäken. Den rollen verkar parasiten fylla rätt väl. Fiskar som fått tungan ersatt av en levande tung-protes kan ha rejäla tuggor av fiskkött i magen, och verkar i övrigt vara fullt normala och friska.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar