Annons

Undanträngda neandertalare

Publicerad:

2011-07-07

Fynd av runt 300 redskap och djurben i norra Ryssland tyder på att neandertalare, Homo neanderthalensis, även levde i arktiska miljöer. Fynden gjordes hundra mil norr om tidigare fyndplatser. Orsaken kan vara att neandertalarna trängdes bort av vår art, Homo sapiens.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag ser i denna notis att Homo sapiens neanderthalensis och Homo sapiens sapiens blivit Homo neanderthalensis respektive Homo sapiens. Är detta en ny vedertagen indelning där alltså neanderthalensis blivit nedklassad och inte längre är en intelligent människoform utan mer att betrakta som en i mängden av de tidigare homonoiderna? Och att vi då är den enda intelligenta människoformen som funnits och därför kan definieras med bara ett sapiens.
För det kan väl inte vara en journalistisk "förenkling" för att spara litet utrymme i texten?
/Leif

Vedertagen indelning: http://www.ne.se/lang/homo/204681?i_h_word=neanderthalensis
Mvh,
Jörn Spolander

Lägg till kommentar