Annons

Allt har ett pris

Bokanmälan: Allt har ett pris

Annons

Här har vi en reviderad nyutgåva av boken om priser och pengar genom historien. Den är utgiven av Historiska media tillsammans med Kungl. myntkabinettet och skriven av Sveriges ledande numismatiker, alltså expert på mynt och medaljer.

Boken har karaktär av en katalog över priser och mynt, och man inser snabbt att detta är komplicerade saker: ”Riksdaler och daler är efter 1604 helt olika begrepp”, förklarar Lars O. Lagerqvist, som reder ut hur begrepp som skilling, kopparmynt, mark och runstycken förhåller sig till varandra.

I slutet av boken finns tabeller över priser genom tiderna, och man kan exempelvis konstatera att en bok kostade mer än sex gånger så mycket som ett biobesök år 1945. Och att en villa med liten tomt i Djursholm kostade som fyra bilar på 1920-talet.

Litteraturhänvisningar

Vad kostade det?

Lagerqvist, Lars O.
Historiska media

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.