Annons
Berättelsen om hur döden kom till inkariket

Kolonialismens offer. De spanska erövrarnas egen folkbokföring visar hur indianbefolkningen drabbades.

Bild: 
Alan Covey, University of Michigan Museum of Anthropology

Berättelsen om hur döden kom till inkariket

En drygt fyrahundra år gammal folkräkning vittnar om de brutala effekterna av den spanska kolonialismen i nya världen.

Författare: 

Publicerad:

2011-09-07

Indianerna i det erövrade inkariket dukade under i sjukdomar, krig och svält i samband med den spanska erövringen. Det framgår av den folkräkning som en präst genomförde år 1569 i en region i dagens Peru. Uppgifterna registrerades år 1571 i ett officiellt dokument, som innehåller detaljerad information om över 800 hushåll.

Det mest slående är bristen på män i åldern 45–64 år, enligt en analys som nyligen publicerats i Current Anthropology. Männen hade troligen förlorat livet i samband med den spanska erövringen av regionen tjugo år tidigare. Dessutom var dödligheten bland män i åldern 25–29 år stor, och förklaringen ligger förmodligen i att många dog i slavarbetet på plantagerna. Dessutom fanns det relativt få barn i befolkningen, vilket speglar det faktum att dessa var extra utsatta för epidemier och bristsjukdomar. Däremot föddes många barn, vilket skulle ha bäddat för en växande indianbefolkning på sikt. Men i slutet av 1500-talet skördades nya offer bland indianbefolkningen till följd av stora epidemier.

Mellan år 1570 och 1600 minskade befolkningen i regionen med omkring 40 procent.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar