Annons
Att kliva in i andras liv

Bokanmälan: Att kliva in i andras liv

Författare: 

Publicerad:

2011-09-07

Ett rykte spred sig längs några av de stökigare gatorna i Washington DC i mitten av 1960-talet: han är karatemästare, den där svenska killen, men han försöker hålla det hemligt. Den fredlige antropologen Ulf Hannerz, numera professor emeritus, försökte inte dementera. Han var där i fältstudier, och ryktet räddade honom en dag från trubbel.

I Café du Monde berättar Ulf Hannerz om platser, miljöer och kulturer som han har studerat under sin livslånga forskarkarriär. Det blir en myllrande resa i världsvimlet: i Japan, USA, Nigeria, Brasilien och Israel, för att nämna några av länderna. Överallt dyker det upp intressanta personligheter, goda vänner och bekanta – en av yrkets bieffekter, tycks det.

Perspektivet skiftar från detaljrika ögonblicksbilder på gatunivå till historiska bakgrundsbeskrivningar. Tillsammans med Ulf Hannerz underbart fördjupande analyser blir det en rik bild av hur våra mänskliga kulturer och samhällen kan formas, växa fram, förändras och hänga ihop.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar