Annons
Konstiga samtal

Bokanmälan: Konstiga samtal

Författare: 

Publicerad:

2011-09-07

Samtal mellan människor är högst vardagligt, ja bland det naturligaste vi ägnar oss åt. Men mellan politiker i offentligheten förekommer inget naturligt samtal. En debatt är en duell och den bryter mot alla sociala regler.

Det är en av många sanningar som levereras i denna kvicka bok av författarduon Lars Melin och Martin Melin. Det är far, språkforskaren, som skriver tillsammans med sonen, informationskonsulten. Och resultatet är lyckat.

Lars Melin har skrivit ett otal språkböcker. När han skriver själv händer det att det snabba tar över. Jag rycks med som läsare men får också en känsla av att det finns något djupare som jag missar av bara farten. Författarduon lyckas göra texten mer balanserad. Visst går det undan, visst syns Lars Melins jargong, men däremellan saktar det ner och blir mer analytiskt och redovisande. Pendlingen är precis lagom.

Dom bara pratar handlar om politikernas verktygslåda, som debatter, tal, utspel och mycket mer. Men den handlar också om hur vi kan tolka politikernas språk. I ett kapitel försöker Melin och Melin avgöra om politikerna verkligen sitter på makten, genom att analysera politikernas ordval. Den texten är en lätt uppdaterad version som tidigare har publicerats i boken Maktspråk. Det visar sig förstås att politikerna åker hiss upp och ner i hierarkin hela tiden, ibland har de makten, ibland står de ödmjukt till någon annans förfogande.

Genom hela boken framgår det tydligt att politikerspråket har mycket att säga, inte bara om politikerna, utan om hela samhället. Som språket alltid har.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar