Annons
Smältande isberg lindrar växthuseffekten

Rundgång. Mer koldioxid fångas i havet när isbergen rasar på grund av uppvärmningen.

Bild: 
Paul Goldstein / ImageState / IBL Bildbyrå

Smältande isberg lindrar växthuseffekten

Koldioxidupptaget från luften ökar när plankton får mer näring från smältvattnet.

Författare: 

Publicerad:

2011-09-06

Antarktis smältande glaciärer bidrar till att atmosfären renas från koldioxid. Det konstaterar amerikanska forskare, som i många år har undersökt vattnen runt den antarktiska kontinenten. De kalvande isbergen tillför havet järnmineraler som gödslar havet och därmed gynnar tillväxten av mikroskopiska växter och alger längst ner i näringskedjan. Detta leder till att även de högre organismerna – från små räkor och fiskar till fåglar och däggdjur – blir fler. Alla behöver de kol som finns i havet när luftens koldioxid spjälkas i kol- och syreatomer. På så sätt utgör Sydhavet en hittills okänd, och för forskarna överraskande, sänka för en av de viktigaste gaserna bakom klimatets uppvärmning.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: