Annons
Berättelsen om cancer

Berättelsen om cancer

Bokanmälan

Författare: 

Publicerad:

2011-10-04

En sommardag år 2003 började läkaren Siddhartha Mukherjee en specialistutbildning i cancermedicin vid Dana-Farber cancer institute i Boston, USA. Han fick rådet att se till att ha ett liv utanför sjukhuset för att inte bli utbränd av alla möten med människor som kämpar mot den mest fruktade av alla diagnoser.

Siddhartha Mukherjee hanterade situationen genom att skriva. Resultatet är en biografi om cancersjukdomarna, från hieroglyfernas tid till dna-bokstävernas. Nyligen blev boken belönad med ett Pulitzerpris.

Författaren låter oss möta den leukemisjuka förskolläraren Carla Reed och flera andra patienter. Via dem nystar han upp historierna bakom dagens behandlingar och teorier om cancer. Här finns både bakslag och framgångssagor, starka berättelser om människor, molekyler, vetenskapliga institutioner, politiker, lobbyister och läkemedelsindustri – allt i ett idéhistoriskt perspektiv.

The emperor of all maladies är en lysande bok, både för en bred allmänhet och för den som har sjukdomen på nära håll och vill få en tydligare bild av sin fiende.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: