Annons
Hon spårar embryots viktigaste vägval

Deng Qiaolin.

Bild: 
Lena Granfelt

Hon spårar embryots viktigaste vägval

Under ett avgörande ögonblick i embryots tidiga utveckling bildas en första cell som skiljer sig från sina föregångare. Deng Qiaolin söker den cellen.

Författare: 

Publicerad:

2011-10-03

Det befruktade ägget delar sig i två celler, som i sin tur delar sig igen och igen. Men någon gång måste mönstret brytas så att nya slags celler kan uppstå – annars skulle kroppen bli en oformlig cellboll.

– Nu har det äntligen blivit möjligt att ta reda på hur det går till, säger Deng Qiaolin, forskare vid Ludwiginstitutet för cancerforskning i Solna.

Under ett mikroskop dissekerar hon musembryon med upp till 16 celler och mäter sedan vilka gener som är aktiva i var och en av dem. På så vis försöker hon hitta en cell som har tagit det första steget mot att bilda någon av kroppens vävnader. Analyserna bygger på ny teknik som gör det möjligt att avläsa mindre än en miljondel av ett miljondels gram arvsmassa från en enda cell.

Deng Qiaolin har nyligen fått ett stipendium på 1,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Hennes arbete gäller grundläggande kunskap om livet, men hon hoppas att liknande analyser ska komma till användning i samband med provrörsbefruktning.

Förutom musembryon kommer hon att analysera embryon från rundmaskar, afrikanska klogrodor och människor.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar