Annons
Rekordlång fångst av antimateria

Cern. Här, i det stora partikellaboratoriet vid Genève, fångades antipartiklarna.

Bild: 
Ch. Balle

Rekordlång fångst av antimateria

Antiatomer fångade i mer än sexton minuter.

Författare: 

Publicerad:

2011-10-03

En forskargrupp vid Cern i Genève har lyckats skapa 300 atomer av antiväte och hålla dem kvar i en fälla i 1 000 sekunder, alltså drygt 16 minuter. Det är tillräckligt lång tid för att hinna undersöka deras egenskaper och – så småningom – finna den lilla avvikelsen som gjort vår värld möjlig.

Antimateria ska enligt teorin vara en perfekt spegelbild av materia. Men vore perfektionen verkligen fulländad borde vi inte finnas här: materia och antimateria som skapades i exakt samma mängder vid världens ursprung skulle ha förintat varandra. Så hände ju inte, alltså måste en liten avvikelse finnas. Men det har varit svårt att få fram tillräckligt många atomer av antimateria för att kunna studera dem. Nu har forskarna kommit en liten bit närmare genom att slå rekordet från i höstas då man fångade 38 antiatomer under en femtedel av en sekund.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar