Annons
Vilseledande jakt efter funktion

Fredrik Stjernberg är filosof vid Linköpings universitet.

Bild: 
Mikael Risedal

Vilseledande jakt efter funktion

” Skälet till att de fortlever ligger helt och hållet inom det skönas domän. ”

Publicerad:

2011-10-04

Fredrik Stjernberg väljer Aristoteles.

”Även i studiet av de djur som är mindre tilltalande att se på ger den natur som skapat dem särskilda nöjen för personer som är i stånd att känna till orsaker, och till temperamentet är filosofer. […] För den existens vi finner i naturen är inte betingad av blind slump utan av ändamålsenlighet, och skälet till att dessa varelser fortlever eller börjar existera ligger helt och hållet inom det skönas domän.”

Ur De partibus animalium (Om djurens delar)

Aristoteles var nyfiken på allt, och hade åsikter om allt. Ännu delar många hans inställning till forskarens uppgift och kall. Förståelse av sammanhang i naturen kommer att ge insikter om något vackert. Men i citatet finns även ett drag som länge förde många discipliner, särskilt biologin, åt fel håll: tron att vi hittar ändamålsenlighet överallt. Det dröjde till Hume och framför allt Darwin innan vi kunde börja överge den tanken.

Fredrik Stjernberg

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar