Annons
Aflatoxin: En död för spioner

Giftspridare. Mögelsvampen Aspergillus flavus växer till i fuktig värme.

Bild: 
Manfred Kage / Science Photo Library

Aflatoxin

En död för spioner

Författare: 

Publicerad:

2011-10-31

Då och då larmar svenska medier om giftet aflatoxin. I fjol återkallade exempelvis företaget Semper välling med misstänkt höga halter av ämnet.

Aflatoxin är ett så kallat mykotoxin som tillverkas av mögelsvampen Aspergillus flavus. Denna trivs i tropiska klimat och giftet hittas i nötter, torkad frukt, kryddor och olika sorters spannmål.

Höga doser ger akuta leverskador, medan långvarigt intag har kopplats till levercancer. Här tycks giftets nedbrytningsprodukter skada arvsmassan, något som leder till att det bildas felaktiga varianter av ett protein kallat p53 – ett protein som normalt skyddar mot cancer.

Det har inte funnits något motgift, men förra året publicerades rön som tyder på att klorofyll, som finns i gröna bladgrönsaker, kan motverka giftet.

Men frågan är om ens en hästdos spenat eller broccoli hade kunnat rädda den spion som i Graham Greenes Den mänskliga faktorn förgiftas av sin läkare. Döden beräknas inträffa efter en vecka – och den infama planen var att offrets förkärlek för portvin skulle förklara leverskadorna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)