Testosteronhalten minskar hos pappor

Faderskapet förskjuter mannens hormonbalans så att han förvandlas från macho till myspappa, enligt forskare i USA.
Publicerad
**Hormontöcken**. En mikroskopbild av testosteronkristaller, det viktigaste manliga könshormonet.
Bild: Sidney Moulds / Science Photo Library

Höga halter av hormonet testosteron påverkar hjärnan hos många djurhannar. De slåss och kråmar sig inför honorna för att vinna deras gunst. Men bland fåglar och andra arter som lever i parrelationer tar hannarna också hand om ungarna – och då behövs en helt annan attityd. Hos vissa arter hänger förändringen samman med att hannens testosteronhalt störtdyker.

Nu har forskare i USA och Filippinerna upptäckt ett liknande mönster hos människor. De studerade drygt 600 filippinska män i tjugoårsåldern under närmare fem år. Ungefär en tredjedel av männen gick in i ett fast förhållande och blev under perioden pappa för första gången.

Produktionen av testosteron sjönk betydligt mer hos papporna än hos männen som fortfarande var ungkarlar. Och halten sjönk allra mest hos de fäder som tillbringade flest timmar per dag tillsammans med sina barn, oberoende av hur testosteronstinna de hade varit som singlar.

Det verkar alltså som om mäns relation till sina barn präglar samspelet mellan hormonerna och hjärnan. Pappornas förmåga att anpassa sig biologiskt till föräldrarollen är sannolikt en följd av att män har varit viktiga som vårdare av barn under en stor del av vår evolutionära historia, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor