Annons

Isbjörn sätter tragiskt rekord

Livbojar. Isbjörnarna behöver isflak att vila sig på när de simmar längre sträckor.

Bild: 
Kai Jensen / Scanpix

Isbjörn sätter tragiskt rekord

Förändrat isläge.

Publicerad:

2011-10-26

En av Alaskas isbjörnshonor simmade nyligen närmare 70 mil över öppet hav för att nå land. Det tog henne nio dagar. Isbjörnshonan, som var utrustad med en GPS-enhet, förlorade 22 procent av sin vikt och hennes unge drunknade under den rekordlånga simturen. Arktis ismassor smälter till följd av klimatförändringarna. Forskarna oroar sig för att det leder till att isbjörnarna tvingas simma allt längre sträckor för att överleva.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.