Annons

De gudabesatta

De gudabesatta

Annons

I Dodona i Epiros i Grekland talade en gång Zeus genom lövverkets sus i en åldrig ek. Prästinnor uttalade budskapen från guden i ett tillstånd av gudabesatthet, enthousiasmós. Athen beställde ofta orakelsvar från Dodona, kanske för att dubbelkolla oraklet i Delfi …

Gudabesattheten i de äldsta civilisationerna i Mellanöstern och runt Medelhavet är ämnet för den här boken. Dessa religioner har satt sina spår i vårt kulturarv och här får man upp ögonen för det.

Det här är en späckad och välskriven kronologisk skildring. Boken är skriven av två norska professorer i religionsvetenskap och ska innehålla mycket ny forskning på området. Kanske inte något man sträckläser, men många och fina bilder och läsvänliga rutor med texter, kartor och sammanställningar hjälper till att göra materialet överskådligt. Boken kan med fördel följa med på resa och besök på Pergamonmuseet, British museum, Louvren och andra stora museer runt om i världen.

Litteraturhänvisningar

Antikens religioner

Gilhus, Ingvild S. och Thomassen, Einar
Norstedts

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.