Annons
Det som inte dödar ger rynkor

Dioxinförgiftning? I Viktor Jusstjenkos blod fanns höga halter dioxin. I Ukraina florerade dock rykten om en misslyckad ansiktsbehandling.

Bild: 
Efrem Lukatsky / Scanpix

Dioxin

Det som inte dödar ger rynkor

Författare: 

Publicerad:

2011-12-20

I Kalix skärgård hittades i höstas dioxin från ett nerlagt sågverk. Visserligen bara sex gram, men det är mer än vad svensk sopförbränning alstrar på ett år. Dioxiner är ett samlingsnamn för hundratals olika kolvätemolekyler. De bildas vid förbränning och vid tillverkning av kemikalier som innehåller klor.

Ungefär 90 procent av det dioxin som människor får i sig kommer via maten, från fet fisk, kött och mejeriprodukter. Det är fettlösligt och har det väl kommit in i kroppen lagras det i fettet. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är halveringstiden mellan sju och elva år i kroppen. Höga halter kan påverka immunsystemet och fortplantningsförmågan och ge cancer.

Den giftigaste varianten heter 2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioxin, eller TCDD. Det var TCDD som den ukrainska politikern Viktor Jusjtjenko fick i sig vid en middag sent i december år 2004, då han kandiderade till presidentämbetet. I hans blod fann schweiziska läkare 50 000 gånger högre halter än normalt. Även hans ansikte vittnar om dioxinförgiftning – fårorna beror på så kallad klor-acne.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar