Annons
Årets fredspris gick till EU

Årets fredspris gick till EU

Författare: 

Publicerad:

2012-11-28

”Unionen och dess föregångare har i över sextio år bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa”, enligt den norska Nobelkommittén.

Peter Wallensten, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, menar dock att organisationen inte har gjort något på senare år som motiverar priset.

– Det är naturligtvis korrekt att det inte har varit några krig i Västeuropa sedan andra världskriget, och det europeiska samarbetet har bidragit till det. Det som har saknats är ett agerande utanför Europa.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Man kan naturligtvis med rätta ställa sig frågan om det är EU och dess föregångare som varit instrumentella för fred i Europa, eller om det är den oerhörda ekonomiska tillväxten i Västeuropa under tre decennier efter andra världskriget som varit fundamentet för fred, men att som Peter Wallensten antyda att EU inte är förtjänt av fredspriset för att unionen gjort allt för lite utanför sina gränser är närmast hyckleri. Inte nog med att EU faktiskt gör vad som står i dess makt för att med icke-militära medel bidra till fred på många ställen i världen, det speglar också en föreställning att insatser som sker långt bort är mer värda än vad man åstadkommer hemmavid, i god svensk utrikespolitisk tradition (Nordkorea/Vietnam/Sydafrika mm mm versus Baltikum/Östeuropa). Trist att FoFs ytterst kortfattade kommentar kring fredspriset fick färgas av ett sådant negativt och självutplånande synsätt.

Lägg till kommentar