Annons
Ingen revolution, men bra ändå

Ingen revolution, men bra ändå

Författare: 

Publicerad:

2012-11-26

Nej, Johan Norbergs nya bok är inte revolutionerande. Den vältalige idéhistorikern har upptäckt forskningen om hjärnans formbarhet. Hans slutsats är att din intelligens påverkar allt du gör, samtidigt som allt du gör påverkar din intelligens.

Det är inte precis någon nyhet. Det fanns belägg för att utmaningar i miljön påverkar nervsystemets struktur redan innan forskare på 1990-talet upptäckte att hjärnan i viss mån kan bilda nya celler. Om det inte vore så skulle det inte vara någon större vits med att skicka barn till skolan.

Men trots skåpmaten är Hjärnrevolutionen riktigt läsvärd. Den täcker vida fält av intelligensforskning – utan att köra ner i de många och geggiga diken som omger ämnet.

För närmare tjugo år sedan utlöste den amerikanska boken The bell curve en hätsk debatt som i huvudsak gällde frågan om hur mycket av skillnaderna mellan olika gruppers IQ som beror på ärftliga faktorer. Johan Norberg undviker sådana låsningar genom att föra in motbilder och alternativa perspektiv på många av de kontroversiella frågorna. Det gör att texten känns intressant, till och med intelligent. Men inte revolutionerande.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar