Annons

Ingen revolution, men bra ändå

Ingen revolution, men bra ändå

Annons

Publicerad:

2012-11-26

Nej, Johan Norbergs nya bok är inte revolutionerande. Den vältalige idéhistorikern har upptäckt forskningen om hjärnans formbarhet. Hans slutsats är att din intelligens påverkar allt du gör, samtidigt som allt du gör påverkar din intelligens.

Det är inte precis någon nyhet. Det fanns belägg för att utmaningar i miljön påverkar nervsystemets struktur redan innan forskare på 1990-talet upptäckte att hjärnan i viss mån kan bilda nya celler. Om det inte vore så skulle det inte vara någon större vits med att skicka barn till skolan.

Men trots skåpmaten är Hjärnrevolutionen riktigt läsvärd. Den täcker vida fält av intelligensforskning – utan att köra ner i de många och geggiga diken som omger ämnet.

För närmare tjugo år sedan utlöste den amerikanska boken The bell curve en hätsk debatt som i huvudsak gällde frågan om hur mycket av skillnaderna mellan olika gruppers IQ som beror på ärftliga faktorer. Johan Norberg undviker sådana låsningar genom att föra in motbilder och alternativa perspektiv på många av de kontroversiella frågorna. Det gör att texten känns intressant, till och med intelligent. Men inte revolutionerande.

Litteraturhänvisningar

Hjärnrevolutionen

Norberg, Johan
Natur & Kultur

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.