Annons
Placeboeffekten fungerar omedvetet

Sockerpiller? Placeboeffekten kan fungera även om vi inte hinner bli medvetna om de utlösande signalerna.

Bild: 
Coneyl Jay / SPL

Placeboeffekten fungerar omedvetet

Vår smärt­upplevelse kan påverkas av bilder som vi inte hinner uppfatta.

Författare: 

Publicerad:

2012-11-24

Ett sockerpiller kan bara ge en effekt om man vet att man har svalt ett piller. Så lyder den klassiska teorin om den så kallade placeboeffekten och dess motsats, noceboeffekten. Men nu har forskare vid Karolinska institutet visat att även omedvetna signaler fungerar.

Försökspersoner med en värmeplatta mot underarmen gavs korta pulser av antingen svag eller stark smärta. Under en inlärningsfas satt de framför en datorskärm som alltid visade ett neutralt ansikte samtidigt som smärtan var svag. Ett annat neutralt ansikte dök upp varje gång smärtan var stark.

I nästa omgång av försöket var varje smärtpuls mitt emellan stark och svag, men datorn växlade mellan bilderna på de båda ansiktena. Då visade det sig att bilderna styrde hur intensivt personerna upplevde en och samma smärta – även när bilderna flimrade förbi för fort för att fastna i medvetandet.

Omedvetna signaler skulle på liknande vis kunna påverka hur patienter upplever olika behandlingar även i den vanliga vården, tror forskarna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar