Annons

Bild: 
Kenneth Andersson

Inget öga utan synnerv

Annons

Publicerad:

2012-02-01

Fråga: Jag tror att jag läst i F&F att det finns djuphavsfiskar som har ögon men saknar synnerv. Stämmer det?

Per Stenberg

Svar: Ögon kräver mycket energi, och just i djuphavet är det ont om mat. Djur som lever där måste därför vara sparsamma med den energi de får i sig. Men att ha ögon som inte skickar information till hjärnan skulle vara helt meningslöst. Även om det fortfarande finns mycket som vi inte vet om djuphavsfiskar, är vi säkra på att alla som har ögon också har en synnerv och använder den information de får.

Det som ibland förvånar folk är att fiskar som lever långt ner i djuphavet, dit solljuset inte når, kan ha ganska välutvecklade ögon. Anledningen är att det finns många organismer där nere som använder sig av bioluminescens, vilket innebär att de kan producera synligt ljus med hjälp av en kemisk reaktion som de kan styra. Ljuset är ofta blåaktigt eller turkost och används för att kommunicera eller för belysning, som en ficklampa på havets botten. Men bioluminescens kan också användas som lockbete. ”Huggormsfisken” (Chauliodus sloani) har till exempel en liten ”lykta” på spetsen av en ombildad fenstråle som den kan böja ner framför sin mun. När ett byte försöker hugga efter den lilla lyktan, fastnar det i stället på fiskens långa, vassa tänder.

Så det finns något att se där nere i djupet och även djur med ögon och synnerv.

Almut Kebler, professor i sinnesbiologi, Lunds universitet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.