Annons

Korv ökar risken för svår cancer
Bild: 
Sofia Runarsdotter / SCANPIX

Korv ökar risken för svår cancer

Annons

Publicerad:

2012-03-13

Ju mer korv, leverpastej och annat processat kött man äter, desto större är risken att man drabbas av cancer i bukspottkörteln. Den slutsatsen drar svenska forskare som sammanställt den tillgängliga forskningen på området. De misstänker att effekten beror på nitrit och liknande tillsatser i produkterna.

Den som äter 50 gram processat kött varje dag – vilket motsvarar en varmkorv eller ett par skivor bacon – kan räkna med att risken för den allvarliga men sällsynta cancerformen ökar med nästan en femtedel, enligt sammanställningen.

Ännu större, och därmed pålitligare, studier har tidigare visat att den som äter mycket rött kött löper en ökad risk att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. Cancerformen är den tredje vanligaste i Sverige efter bröstcancer och prostatacancer.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1