Annons

Soja klår biffen

Annons

Publicerad:

2012-03-13

Rent sojaprotein har en sammansättning av livsnödvändiga aminosyror som är bättre för vår kropp än protein från biff, visar en ny studie publicerad i Journal of agriculture and food chemistry. Forskarna gjorde beräkningarna med ett vedertaget index som utgår från ett barns proteinbehov. Sojaproteinet är det enda massproducerade vegetabiliska preparatet som har en kvalitet som är jämförbar med de bästa animaliska proteinerna, som äggviteämnen och rent mjölkprotein.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

11

Kommentarer

Det är inte så att det finns en länk någonstans?
Skulle vara väldigt spännande att läsa artikeln!

Baljväxter är inte en för människan ursprunglig föda. Baljväxter har inte tillräckligt med alla essensiella aminosyrorna, måste då kombineras med säd.
Många många är allergiska mot sojaprotein.
Soja är numer mycket genmanupulerat.
Soja odlas i gigantiska fält bl.a i US.
Soja används som ett onaturligt foder till slaktdjur.
Soja är med bomull bland de största miljöförstörarna i jordbruket.
Ricken

Vad är en ursprunglig föda? Hur långt tillbaka i historien ska du gå? Att utvecklas leder till framgång.
Hur ofta äter du endast kött och ingenting annat? Är väl knappast konstigt att kombinera baljväxter med majs/ris/bröd/matvete eller något annat?
Väldigt många i min släkt är allergiska mot olika animaliska födoämnen.
Svårt att undvika manipulerade födoämnen. Knappast bara soja som man trixat med. Majoriteten av djuren inom livsmedelsindustrin är hårt avlade och enda anledningen är att företagen ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta är inte till människans fördel och verkligen inte till djurens.
Soja odlas i gigantiska fält eftersom det går åt enorma mängder till köttdjuren. Om människan åt sojan direkt istället för att ge det till djuren som människan sedan äter upp skulle det gå åt väldigt mycket mindre landareal.
Miljöförstöringen beror på människorna som odlar sojan, och inte på sojan i sig. Det är inte svårt att odla soja på bra sätt, men tyvärr tjänar inte företagen lika mycket pengar då.

Hej! Håller helt med dig. Men:
Med ursprunglig föda menas stenålderskost innan bondesamhället. Paleolitisk mat äe ett krångligare ord. Då för max tio tusen år sedan, i Sverige max ett par tusen år sedan övergick människan sakta från att varit samlare av föda (nötter, torkad fisk, ägg, bär, mm.) till att hålla husdjur- getter,får, kor, hästar jakar, kameler etc och att "tämja gräset till ris, majs, vete, dinkel mm.
Då utsatte vi våra kroppar/ celler för nya födoämnen med nya sjukdomar som följd. Även ärt å bönväxter odlades fram till den storlek att vi kunde äta dem. Men Mejeriprodukter, ceralier (säd,majs,ris) och bönor är inte en naturlig kost för våra celler.
T ex mejeriprodukters (mjölken från en moder till sin unge/barn) har uppgiften att göra celler så stora att de vill dela sig i två nya och därmed växer vi... mejeriprodukter är som ett starkt gödningsmedel för våra kroppars celler tyvärr även t.ex. bröst och prostatacancer som tillväxer tack vare de göds med mejeriprodukter. Slutar man totalt med mejeriprodukter för alltid och gör ett långt uppehåll med köttätandet så överlever inte cancern... "du" blir frisk igen. Ät helst bara levande föda/raw food i månader.....Ricken

Soja är en miljöbov, men detta för att det produceras så ofantligt stora mängder för boskap. Den del som går till vegetariska substitut är oerhört liten i sammanhanget. Problemet är att en köttmarknad skriker efter ökad produktion och då växer sojaplantagen. Om folk skulle äta soja men minska köttintaget skulle sojaproduktionen minska.

Soja är genmanipulerat. Men säg vad som inte är det? Korn, vete, havre etc etc i Sverige är likaså genmanipulerade. Genmanipulation är en väldig generell diskussion som inte alls enbart rör soja. Och för den delen, nötkreatur, grisar, kycklingar är även dem genmanipulerade.

Inte alla baljväxter innehåller alla essentiella aminosyror men soja gör det. Och hur svårt är det att kombinera ris med t.ex kidneybönor och få precis vad du behöver. Jag antar att du i vilket fall äter potatis/ris/pasta till köttet?
Sedan tror jag inte att kött är en speciellt naturlig föda. Alla stora civilisationer i historien har varit beroende av odling. I Amerika var majs grunden till mayaindianerna, potatis för inca, i Sverige har säd varit det huvudsakliga under väldigt länge. Kött har inte varit en huvudsaklig del av vår kost tidigare förutom de senaste hundra åren.

Slutligen en sista sak att fundera på, på tal om "ursprunglig föda". Människan måste tillaga kött för att våra magar inte kan hantera köttets bakterier vidare bra. Skulle vi vara naturliga köttätare så borde våra magar vara förberedda för det kan man tycka. Vi har relativt starka tänder som är perfekta för att äta nötter, rotfrukter etc. Men inte speciellt dugliga för att tugga sig igenom skinn.
Fast detta är ganska uppenbart om man bara jämför bilder på vargar, björnar, lejon etc och apor, kor, får. Människor passar in i den senare kategorin.

Vår mjölkkonsumtion har fått våra kroppar att sluta producera vitaminen B12. Samt bara tanken, om vi nu ska utgå ifrån ursprunglig föda så torde väl den enda mjölk vi borde dricka vara modersmjölk. Komjölk är ju trots allt för en helt annan art. Det är ju som att utfordra kalvar med människomjölk.

Och slutligen, ur miljösynpunkt. Köttindustrin är en av de största (om inte den största) miljöboven i världen, alla vi som har glädjen att se barn växa upp runtomkring oss. Hur kan man inte vilja ge dem de bästa förutsättningarna framöver, och den bästa tänkbara världen att växa upp i.
När vi har förmågan att göra en massiv klimatpåverkan endast genom att ändra kost, hur kan man inte vilja göra det?
Visst kan vi köra ner allt i skiten. Men det handlar inte bara om vad vi vill ha i våra kylskåp. Vi är inte de sista generationerna av människor (förhoppningsvis).

Hej Marcus! Vi har samma grundsyn.Men jag äter ibland/ofta animalier.
Varför måste människan överleva på soja, ris, majs, durumvete, vete? Det finns ju 1000-tals andra växter....
Soja odlingen går till (jag tror 80%) köttindustrin med sina HEMSKA förhållanden får djur och arbetarna. Men om vi ska leva på soja så lär inte odlingen minska med "80"%.
Du har eventuellt accepterat GMO soja och "andra" "förstörda" växter. Det har INTE jag.
De animalier jag äter kommer inte från köttindustrin. Just nu äter jag Gotlandslamm som jag tagit tillvara efter en sommarfest. Det räcker två veckor. när jag köper kött åt mig, så är det alltid KRAV , eller ekologiskt eller utegångs betande djur. Kyckling köper jag bara Bosarps KRAV kyckling. (Ibland har ÅKE P KRAV kyckling.
Jag har svårt för jagat vilt kött då jag vill att djuren ska själva sköta naturen, inte jägarna. Vissa djur som ännu inte är i balans med prediatorer /rovdjuren. Ofta älg, rådjur, vildsvin men aldrig hare, and, kanin, gås....
Du skriver: Alla stora civilisationer i historien har varit beroende av odling. I Amerika var majs grunden till mayaindianerna, potatis för inca, i Sverige har säd varit det huvudsakliga under väldigt länge. Men detta är INTE ursprunglig föda. Stora samhällen / civilisationer "behöver" mat å då är säd, majs etc en "trygghet".
Våra stora sjukdomar och "kortare medellängd" etc kom med sädessamhället...
Kött/fisk/animaliskt protein vs kolhydrater (växter) kan vara 90% vs 10% eller tvärt om 10% vs 90%. ( Tror jag fann det i: Staffan Lindeberg, Maten och folksjukdomarna,
Studentlitteratur)( eller Ursprunglig föda av samma författare och arkeolog Bo Gräslund).

Du skriver vidare: Människan måste tillaga kött för att våra magar inte kan hantera köttets bakterier vidare bra. Dels så innehåller inte färskt kött bakterier! Förutsatt att djuret inte är infekterat. Dels blir de extremt "hygeniska" lättast sjuka och de som är "elit idrottare".... Man vänjer sig vid nya bakterier- turistdiaréer.... Få blir sjuka av råbiff, sushi, ostron, "blodiga"/röda biffar mm.

Du skriver: Vi har relativt starka tänder som är perfekta för att äta nötter, rotfrukter etc. Men inte speciellt dugliga för att tugga sig igenom skinn. Vad har du fått det ifrån- att vi inte kan tugga sig igenom skinn? Våra tänder är ett redskap till att bereda senor till bågsträngar och tråd, bereda skinn. För övrigt kan man äta kött utan att tugga skinn...eller hur. Apor är köttätare. De som vi har tänder för vegetabilier och kött. Det lärde jag mig när jag läste historisk osteologi (arkeologisk skelettlära) vid SU.

Du skriver: Vår mjölkkonsumtion har fått våra kroppar att sluta producera vitaminen B12. Samt bara tanken, om vi nu ska utgå ifrån ursprunglig föda så torde väl den enda mjölk vi borde dricka vara modersmjölk. Komjölk är ju trots allt för en helt annan art. Det är ju som att utfordra kalvar med människomjölk.
Mjölk är helt uteslutet i ursprunglig föda(men inte bröstmjölk/modersmjölk). Att mjölk fått oss att sluta producera B12 har jag aldrig läst om . Vi producerar B12 i tjocktarmen/colon av bajsbakterierna, men merparten åker ut med magtömningen...
B12 finns i all jord där det finns djur och om du äter tillräckligt mycket "otvättade"/ oskalade rotfrukter så får du i dig B12 (men i minsta laget).

Du skriver:Och slutligen, ur miljösynpunkt. Köttindustrin är en av de största (om inte den största) miljöboven i världen, alla vi som har glädjen att se barn växa upp runtomkring oss. Hur kan man inte vilja ge dem de bästa förutsättningarna framöver, och den bästa tänkbara världen att växa upp i.
När vi har förmågan att göra en massiv klimatpåverkan endast genom att ändra kost, hur kan man inte vilja göra det?
Visst kan vi köra ner allt i skiten. Men det handlar inte bara om vad vi vill ha i våra kylskåp. Vi är inte de sista generationerna av människor (förhoppningsvis). JAG HÅLLER HELT MED DIG. Hälsning Ricken

Ser ju rätt bra ut om man t.ex jämför:

Sojakorv 100g
Wienerkorv 100g

på:
www.kostplanering.se (fyll i så kommer sökord fram, håll över (i) för att se innehåll detaljerat).

Kan säkert stämma :-)

Källa tack!

Bra att ni tar upp sojabönans förträffliga proteinkvalitet!
Snälla, vill du skriva hela referensen så att jag kan hitta artikeln? Tack!

Ricken. Ditt svamlande om att cancer försvinner om man slutar med mejeri och köttprodukter är nonsens. Som att säga att ryggskott botas med av att sluta röka. Om man inte röker så ska man motionera så försvinner krämporna. Samma svamel igen. Kom med källfakta istället.

Man har hittat malstenar från stenåldern, bland annat i dagens Sverige, vilket bevisar att människan malde rötter och vilt växande säd redan vid den tiden. Och rotfrukter var basföda. De djur vi äter idag är dessutom till stor del uppväxta på spannmål; inte gräs. Vilken mat som är helt lämplig för människan är inte alldeles säkert. Vi är allätare och vi befolkar idag alla världsdelar, förutom Antarktis. Att man inte ska konsumera för mycket kött, mejeriprodukter och vitt mjöl är redan känt. Jag tycker att man ska vara försiktig vad man tror på, utan att ha stöd för sina åsikter, Ricken. Apor är förresten allätare, som du och jag.